Monday, March 14, 2011

UNTUK KITA RENUNGKAN...

Assalamualaikum n salam sejahtera seme...

Sejak akhir- akhir nie..kita sering mendengar..membaca dan mengetahui segala apa yang telah berlaku di muka bumi sejak akhir2 nie...macam-macam berita dan bencana yang telah menimpa manusia...walaupun bukan semua tempat yang berlaku..tetapi secara keseluruhannya ia telah melibatkan semua bangsa di seluruh dunia amnya..tidak terkecuali negara kita Malaysia...

Kita sering dengar mengenai krisis politik yang melanda di negara-negara asia tengah...bermula dengan rakyat Mesir..diikuti Libya..dan beberapa negara lagi...kenapa terjadinya perkara sedemikian..??

Kemudian..baru-baru nie telah berlaku gempa bumi dan tsunami di Jepun..dimana ia merupakan kejadian gempa yang paling teruk pernah dicatatkan iaitu sekuat 9.0 skala Ritcher..!!...manakala ketinggian ombak tsunami yang telah mambadai Tokyo adalah setinggi 10.0 meter..!!bayangkan betapa dasyatnya bencana yang telah melanda dunia...kelmarin telah berlaku letupan di salah satu loji nuklear Fukusima Daichi...dan beberapa kebocoran di beberapa lagi loji nuklear dimana ia telah menyebabkan sisa-sisa radiasi nuklear telah bergerak ke ruang udara...hal ini akan menyebabkan kesan-kesan radiasi yang akan berlaku kepada manusia yang terhidu sisa radiasi tersebut..

Sebelum ini juga kita telah mendengar bahawa telah berlaku banjir besar yang terburuk yang pernah berlaku di Australia..hampir separuh daripada benua Australia telah dilitupi air...dan juga di Christchuch, New Zealand..telah berlaku gempa bumi yang dasyat..Jika difikirkan..kenapa terjadinya perkara itu..??

Tidak terkecuali di Malaysia...tahun ini di negeri-negeri selatan Malaysia; Johor, Melaka dan Selatan Pahang di awal-awal tahun 2011..sesuatu yang agak luar dari biasa (jika dikira dari segi geografi dan meteorologi)..Kenapa jadinya begitu..???

CUBA KITA RENUNGKAN SEMULA...SECARA TERSIRATNYA IA MENUNJUKKAN BAHAWA BUMI KITA NIE DA TUA...DA X LAMA DA..ALLAH SWT TELAH MENUNJUKKAN SEDIKIT-DEMI SEDIKIT TANDA-TANDA AKHIR ZAMAN..SO CUBA KITA RENUNGKAN...DIMANAKAH LETAKNYA KITA DI MASA INI...??

Itu saja..adios..chao..!! =)

2 comments:

  1. Semuanya petanda kiamat dah dekat sangat.. Semuanya atas apa yang manusia kerjakan atas muka bumi ini.. Ngeri kan tgk bencana aka bala yg Allah Taala turunkan..

    ReplyDelete
  2. salam..betul tu..dah tua bumi kita.......insaf2...

    ReplyDelete